01-05-07

Brusselse burgers lijden aan astma en bronchitis


Woonbeleid: Brusselse burgers lijden aan astma en bronchitis

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Vijf procent overlijdens te wijten aan luchtvervuiling binnenshuis

Luchtvervuiling binnenin woningen ligt aan de basis van 5 procent van de ziekten en overlijdens in de 21 landen die het meest getroffen zijn. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die erop wijst dat brandstoffen de grootste vervuilers zijn.

De wereldwijde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen is een van de belangrijkste bedreigingen voor de volksgezondheid in de ontwikkelingslanden, aldus de WHO in een rapport dat maandag gepubliceerd werd.

Meer dan drie miljard mensen gebruiken fossiele brandstoffen, zoals hout en kolen om te koken en zich te verwarmen. In elf landen, Afghanistan, Angola, Bangladesh, Burkina Faso, China, Ethiopië, India, Nigeria, Pakistan, de Democratische Republiek Congo en Tanzania, veroorzaakt die pollutie alles samen 1,2 miljoen doden per jaar.

Er is een verband aangetoond tussen de blootstelling aan vervuiling door fossiele brandstof binnenshuis en vele ziekten, onder andere longontsteking bij kinderen en ademhalingsproblemen bij volwassenen. Een overschakeling op het gebruik van modernere brandstoffen, zoals biogas of verdichtbaar gas en lamppetroleum zou het risico sterk verkleinen.

Op korte termijn is het bevorderen van zuinigere en schonere technologie‘n een oplossing. Bijvoorbeeld fornuizen met damkappen die de rook naar buiten zuigen en de warmte beter vasthouden kunnen de luchtvervuiling in huis sterk terugdringen, aldus de WHO. (belga/dm)

De Morgen, 1/05/2007


Foto: Brusselse huizen met mooie geklasseerde gevels zoals in de Faiderstraat n° 10 te Sint-Gillis, staan op instorten doordat de overheid dergelijke woningen laat verkrotten.

Voor meer informatie:
http://slaapkamers-met-zwembad.skynetblogs.be/
http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/bien...

16:11 Gepost door Jan Boeykens in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.