28-05-07

EU policy on information to patients

euparlementInformation-to-patients subject to two Commission consultations

Two consultations will help shape EU policy on information to patients (ITP) over the coming months. The two consultation reflect coordinated Commission efforts to have a complete overview of current ITP regulations and quality standards before making any changes at EU level where strict rules limit the pharmaceutical industry to providing only limited information to patients. Open for comment until 30 June, the consultation launched by the Directorate-General for Enterprise concerns a draft report on national practices regarding information-to-patients, the needs of patients and the role of stakeholders. The second recently closed consultation by DG Health and Consumer Protection (DG SANCO) was designed to collect stakeholders’ feedback on both a ‘pilot’ information package on diabetes and on draft guidelines on quality principles for providing information to patients. The aim is to examine ways to provide ‘practical and realistic’ improvements to the information available to patients on health and treatment-related issues at European level. While DG SANCO’s consultation is non-legislative, on the basis of its consultation DG Enterprise does envisage a legislative proposal.

http://www.bmbrussels.be/box_hotissues.php

12:59 Gepost door Jan Boeykens in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-05-07

Het goedpraten van de isoleercel


Het goedpraten van de isoleercel - 'De isoleercel heeft nog een deur die weer open kan gezet worden'

isoleercel_separeercel_separette_1

Gelezen op 'Psychiatrie.nu'

'Isoleren is echt mensonterend en traumatisch. Dat een "rustgevende" prik beter zou zijn valt te betwijfelen. De separeercel heeft een deur die ooit weer open gezet kan worden, maar de schade aan het centrale zenuwstelsel van "rustgevende" prikken wordt snel onomkeerbaar. In de praktijk in Nederland krijgen mensen allebei tegelijk: én isoleercel, én dwangmedicatie. Dat het niet mag is voor medewerkers van de instelling geen belemmering. Wie met dwang is opgenomen kan zich niet verdedigen.

Zij opgemerkt dat de twee grootste oorzaken van agressie bij mensen die met dwang zijn opgenomen, is (begrijpelijk) verzet tegen de vrijheidsbeneming en intoxicatie als gevolg van al dan niet met dwang toegediende psychofarmaca. Met andere woorden, de behandeling zélf is meestal de oorzaak van de agressie.

Patiënten brengen vaak 10 dagen in een isoleercel door, soms veel langer.'


Reacties:

22 augustus 2006

'ik zelf heb in een icoleercel 12 uur vastgebonden gelegen en het was heel vernederend. ik kreeg een luier aan en mijn kleren werden uitgedaan. ik moest zo 12 uur vast liggen ik kreeg eten toegediend (al liggend) en als ik rustig was, nie schreeuwde en zo mocht ik naar de time out een kleine kamer met een zitzak en een pispot. daaar moest ik dan nog een ganse nacht zitten en kreeg ik voor te slapen een matras en een deken. en wa was de reden ?? ik weende en miste mijn ouders ik was pas op de afedeling is da een reden????
ik zweer je, ik word nog wakker na jaren s'nachts. je ligt daar maar en je roept. niemand die komt of wel een van die wakers daar die zeggen als je schreeuwt, blijf je langer zitten.
ik weet nog we ik toen dacht en riep. ik voelde me zo vernederd ze kleden je uit en leggen je op bed en daar lig je dan heel alleen juist gewoon omdat je je ouders mist;

zo dit was mijn verhaal geloof een isoleercel is traumatisch.'

--------------------------------------

3 december 2006

'inmiddels woon ik al weer wat jaren tevreden en erg gelukkig zelfstandig, maar heb een heftig leven achter de rug met lange intensieve opnames in de psychiatrie.
Ik heb een separatie meegemaakt waarbij ik door alleen maar mannen werd gesepareerd en doordat er geen scheurkleding aanwezig was ook nog es naakt.. het is inmiddels al ongeveer 8 jaar geleden maar nog steeds krijg ik kippenvel als ik er aan terugdenk het was en is mensonterend en ben ietwat getraumatiseerd er uit weg gekomen doordat ik nu angst heb voor kleine ruimtes met veel mensen een lift bijvoorbeeld.'

--------------------------------------

26 oktober 2006

'sorry hoor maar wat ben jij voor een gestoord wijf? ga zelf lekker een week in je nakie in een isoleercel zitten waar je aangestaard wordt door het mannelijke personeel en als het even meezit ook nog lekker aangerand wordt zoals bij mij is gebeurd. jij zou dit dus een knuffy kamer willen noemen, een kamer waar je 24 uur per dag met een camera gericht op je blote reet bewaakt wordt en waar 3 maal per dag wat eten naar binnen word gepleurd waar een kartonnen bakje in staat waar je in kunt schijten en piesen voor de camera. en dat is een knuffy kamer? pleur op mens ik hoop dat je er ooit een weekje in mag vertoeven.'

--------------------------------------

19 januari 2007

'Onze zoon is gedwongen opgenomen. Nadat hij bijna 2 weken in de isoleercel had gezeten, mocht hij stapsgewijs naar de afdeling, na vier weken leek de medicatie niet voldoende. In die periode heeft hij uiteraard een terugval gehad. Omdat dit voor het verplegend personeel een extra belasting was, is hij wederom in de isoleercel geplaatst, daar verblijft hij thans al weer meer dan 9 dagen. Als we het behandelteam hierover aanspreken, over deze toch zeer barbaarse behandeling, worden we zoet gehouden, dat ze de separeer alleen in uiterste noodzaak gebruiken en de patient deze vorm van behandeling juist nodig heeft omdat hij zo angstig is. Deze week mochten wij als ouders ook nauwelijks op bezoek komen en ze hadden zelfs het liefst gehad dat we niet meer bellen, om te vragen hoe het met onze zoon gaat.
Deze week 1 maal geweest, wat ik zag was een gebroken ziel, die bij afscheid huilde, omdat hij niet terug wilde naar de separeercel.
De separeer, waarin onze zoon verblijft heeft geen raam , geen toilet, hij moet zijn behoefte nog op kartonnen bakjes doen. anno 2007 in Nederland, volgens mij gaat het er in de gevangenis beter aan toe. Als ouder is dit niet te dragen, men heeft hiervoor geen begrip en dan te denken wat voor extra traumatische schade dit aan onze zoon zal toebrengen. Wij zijn radeloos.'

http://www.psychiatrie.nu/isoleercel-separeercel-separett...

20:21 Gepost door Jan Boeykens in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-05-07

Brusselse burgers lijden aan astma en bronchitis


Woonbeleid: Brusselse burgers lijden aan astma en bronchitis

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Vijf procent overlijdens te wijten aan luchtvervuiling binnenshuis

Luchtvervuiling binnenin woningen ligt aan de basis van 5 procent van de ziekten en overlijdens in de 21 landen die het meest getroffen zijn. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die erop wijst dat brandstoffen de grootste vervuilers zijn.

De wereldwijde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen is een van de belangrijkste bedreigingen voor de volksgezondheid in de ontwikkelingslanden, aldus de WHO in een rapport dat maandag gepubliceerd werd.

Meer dan drie miljard mensen gebruiken fossiele brandstoffen, zoals hout en kolen om te koken en zich te verwarmen. In elf landen, Afghanistan, Angola, Bangladesh, Burkina Faso, China, Ethiopië, India, Nigeria, Pakistan, de Democratische Republiek Congo en Tanzania, veroorzaakt die pollutie alles samen 1,2 miljoen doden per jaar.

Er is een verband aangetoond tussen de blootstelling aan vervuiling door fossiele brandstof binnenshuis en vele ziekten, onder andere longontsteking bij kinderen en ademhalingsproblemen bij volwassenen. Een overschakeling op het gebruik van modernere brandstoffen, zoals biogas of verdichtbaar gas en lamppetroleum zou het risico sterk verkleinen.

Op korte termijn is het bevorderen van zuinigere en schonere technologie‘n een oplossing. Bijvoorbeeld fornuizen met damkappen die de rook naar buiten zuigen en de warmte beter vasthouden kunnen de luchtvervuiling in huis sterk terugdringen, aldus de WHO. (belga/dm)

De Morgen, 1/05/2007


Foto: Brusselse huizen met mooie geklasseerde gevels zoals in de Faiderstraat n° 10 te Sint-Gillis, staan op instorten doordat de overheid dergelijke woningen laat verkrotten.

Voor meer informatie:
http://slaapkamers-met-zwembad.skynetblogs.be/
http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/bien...

16:11 Gepost door Jan Boeykens in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |