29-06-07

Psychiatrie in Vlaanderen: 'arm Vlaanderen' !


Kortenbergse psychiater dagvaardt beheerder van Netwerk Psychiatrie & Samenleving

fous_p10_jp75Na 20 jaar lang de wantoestanden in de psychiatrie te hebben aangeklaagd, na deelgenomen te hebben aan de acties van de Werkgroep Morkhoven inzake het gebruik van isoleercellen in een kinderziekenhuis van de Openbare Dienst voor Maatschappelijk Werk te Antwerpen en na verschillende parlementaire vragen te hebben laten stellen inzake isoleercellen en de zogezegde rechten van de patiënt, stel ik vast dat er in Vlaanderen zogoed als niets is veranderd.

Jan Boeykens
Voorzitter VZW Werkgroep Morkhoven


In januari 2007 werd het Netwerk Psychiatrie & Samenleving in de persoon van de beheerder van de weblog (het Netwerk is geen feitelijke vereniging) gedagvaard voor laster en eerroof door Kortenberg psychiater Marc De Hert, in Vlaanderen vooral gekend om zijn pleidooi voor het terug schroeven van de wettelijk voorziene rechten van de patiënt voor de groep van psychiatrische patiënten.
Hij stelt in een aantal vulgariserende publicaties voor dwangbehandeling in te voeren, geesteszieke daklozen op te pakken omdat ze o.a. AIDS zouden verspreiden (jawel!), psychiatrische patiënten gemakkelijker wilsonbekwaam te verklaren zodat ze een behandeling niet meer kunnen weigeren. Dit vooral onder het argument dat psychiatrische patiënten geen ziekte-inzicht zouden hebben.

Wij hebben deze ideeën op onze weblog grondig aangepakt, met af en toe een satirische uitvlieger die mogelijk over de schreef is (b.v. “Marc De Hert moet leren lezen”).

De Hert vindt het echter ook laster dat we een getuigenis van een patiënt van hem op onze weblog hebben geplaatst waarin hij een fascist wordt genoemd omdat hij deze patiënt met zachte dwang vroeg geen kinderen te verwekken, terwijl de betrokkene reeds twee gezonde kinderen heeft (want de psychiater met “ziekte-inzicht” blijkbaar niet wist).

De dagvaarding betwist nergens de inhoud van de gewraakte blogs, maar enkel de toon.

Marc De Hert vraagt dat de rechter ons zou verbieden om hem nog kritisch-satirisch aan te pakken (censuur dus!) en vraagt een schadevergoeding van maar eventjes 10.000 euro.

Het is duidelijk dat het hier om een manoeuvre gaat om het Netwerk monddood te maken.

Na raadpleging van onze advocaat hebben wij een tegenklacht ingediend wegens misbruik van de rechtspraak en wat men noemt “tergend en roekeloos geding”.

We kunnen rekenen op veel solidariteit maar voorlopig hebben we deze nog niet georganiseerd. Het proces komt immers pas ten vroegste voor in de loop van de maand september dit jaar.

Tot binnenkort!

Het Netwerk Psychiatrie & Samenleving
http://psychiatrie.blogse.nl

22:04 Gepost door Jan Boeykens in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.