31-08-07

Misbruik psychiatrie


Russische activiste Larisa Arap werd in de psychiatrie gestoken

1.Larisa-Arap.Kasparov.ruToen de Werkgroep Morkhoven actie voerde rond het feit dat kinderen van een Antwerps kinderziekenhuis soms wekenlang in de meest onmenselijke omstandigheden in isoleercellen werden gestoken (1989), riep het gerecht van Turnhout twee Morkhoven-activisten op voor een gerechtelijk geestesonderzoek. Dergelijke zaken gebeuren ook in Rusland.
De psychiatrie wordt overal ter wereld gebruikt om gewone mensen en mensenrechtenactivisten het zwijgen op te leggen...

----------

Kritische Russische journaliste kreeg in instelling 'de ene injectie na de andere'

Moskou - de Zopas vrijgelaten Russische journaliste Larisa Arap werd in een psychiatrische kliniek zo gedrogeerd 'dat ik amper kon lopen of praten'. Arap deed haar verhaal in de Britse krant 'The Independant'.

'Ik voel me niet erg goed, maar ik ben een vechter', vertelt Larisa Arap, die na een kritisch artikel 46 dagen zonder enige medische grond geïnterneerd werd. 'Ik kreeg de ene injectie na de andere. De pillen werden me door de strot geduwd.' Welke medicatie ze kreeg, en of die voor permanente schade zal zorgen, weet de journaliste niet.
Arap werd 46 dagen opgesloten in twee psychiatrische ziekenhuizen nadat ze in een artikel bericht had over kindermisbruik in diezelfde instellingen. Het feit dat ze ook lid is van oppositiepartij Verenigd Burgerfront speelde evenmin in haar voordeel.
Arap merkte op dat heel wat mensen in de instelling behoorlijk normaal leken, in tegenstelling tot de manier waarop het personeel met de patiënten omging. 'Ze riepen, ze sloegen, ze verkrachtten, ze gaven injecties tot de patiënten erbij liepen als zombies'. Arap vertelde ook over een vrouw die weigerde een verzorger te masseren, waarop die ermee dreigde haar organen te laten wegnemen. Kinderen kregen 'therapie' met electroshocks. Ook Arap werd geslagen in de instelling.
Dankzij de acties van haar man en dochter, gesteund door enkele mensenrechtenorganisaties, zag de instelling zich gedwongen Arap vrij te laten. 'Ik ben klaar om deze zaak voor de rechter te brengen.'

De Morgen - 25.8.2007


Een Russische activiste van het Verenigd Burgerfront van schaakgrootmeester Gary Kasparov is maandag na een 46 dagen durend gedwongen verblijf in een psychiatrische kliniek vrijgelaten. Dat heeft een woordvoerster van Kasparovs partij gezegd.
Larisa Arap werd vrijgelaten uit een inrichting in de stad Apatity, ongeveer driehonderd kilometer van Moermansk. Ze mocht de kliniek verlaten, nadat mensenrechtenombudsman Vladimir Loekin haar geval had onderzocht en geen reden voor dwangverpleging had gevonden. In een telefoongesprek met een woordvoerster van het Verenigd Burgerfront in Moermansk zei Arap dat ze tegen haar wil was vastgehouden in de kliniek en dat ze met drugs was geïnjecteerd.

De 48-jarige Larisa Arap, lid van de afdeling Moermansk van het Burgerfront, werd op 5 juli tegen haar wil door de politie in een ambulance meegenomen en in een gesloten psychiatrische inrichting geplaatst. Volgens medestanders was haar opname een wraakactie van een arts in Moermansk. Die had haar herkend als de auteur van een artikel over kindermisbruik in een plaatselijk psychiatrisch ziekenhuis.

De zaak van Arap heeft veel belangstelling getrokken van mensenrechtenactivisten.
Tijdens het sovjettijdperk werden dissidenten geregeld in gesloten psychiatrische klinieken opgesloten.

De Pers - 20 augustus 2007
http://www.depers.nl/buitenland/94105/Kliniek-laat-politi...

01:46 Gepost door Jan Boeykens in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.