10-09-07

Artsen willen geen straf na erkende fout


operatieRotterdam, 7 sept. Het moet tuchtrechters mogelijk worden gemaakt een klacht van een patiënt gegrond te verklaren, zonder de aangeklaagde arts te bestraffen.

Artsenorganisatie KNMG adviseert dat aan minister Klink van Volksgezondheid, die dit najaar het medisch tuchtrecht wil gaan moderniseren.

Klachten van patiënten worden vaak ongegrond verklaard. Slechts in 15 tot 20 procent van de 1.300 tuchtzaken per jaar, wordt een patiënt in het gelijk gesteld. In een aantal gevallen acht de tuchtrechter de fout van de arts te gering voor een maatregel en wijst de klacht dan af.

Door het wettelijk mogelijk te maken dat de tuchtrechter bij lichte vergrijpen een patiënt in het gelijk stelt, maar de arts daarvoor zelfs geen waarschuwing krijgt, kunnen meer klachten van patiënten gegrond worden verklaard, is de redenering. Uit onderzoek blijkt dat patiënten vooral willen dat hun klacht wordt erkend.

Minister Klink liet deze zomer in een brief aan beroepsorganisaties in de zorg – waarin hij om hun standpunt vroeg – weten geen voorstander van dit idee te zijn. Hij verwijst in die brief naar een rapport van de commissie Huls eind vorig jaar, over modernisering van al het tuchtrecht: „Het rapport Huls stelt zich op het standpunt dat de waarschuwing als lichtste maatregel volstaat: op gegronde klachten zou altijd een sanctie moeten volgen. Daar is veel voor te zeggen [...].”

Volgens hoogleraar gezondheidsrecht en jurist van de KNMG Johan Legemaate zijn de adviezen van de commissie Huls niet allemaal geschikt voor de zorg. „Patiënten zijn kwetsbaarder dan cliënten van bijvoorbeeld een accountant.”

Tuchtrechters pleiten er al jaren voor patiënten in het gelijk te stellen zonder de arts daarvoor te bestraffen. Hoewel het niet mag, heeft het Centraal College voor de Gezondheidszorg dit vorig jaar zeven keer toegepast. In een vraaggesprek in NRC Handelsblad in juni zei voorzitter Torrenga van het college: „We hopen dat de wetgever door deze rebellie begrijpt dat de wet moet veranderen.”

Tijdens een KNMG-congres aanstaande donderdag worden de tuchtrechtplannen aan de beroepsgroepen in de zorg voorgelegd.

Esther Rosenberg - 7 september 2007
http://www.nrc.nl/binnenland/article764680.ece/Artsen_willen_geen_straf_na_erkende_fout

09:42 Gepost door Jan Boeykens in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |