31-07-08

Sterfgevallen die er normaal niet zouden zijn...


Duizenden doden door slecht gezondheidssysteem in VS

kiwi_rijpt_indyDoor de inefficiëntie van het gezondheidssysteem zijn er in de Verenigde Staten elk jaar tot 101.000 vroegtijdige overlijdens meer, sterfgevallen die er normaal niet zouden zijn, blijkt uit een gepubliceerde studie.

Nochtans wordt per hoofd twee keer meer uitgegeven aan gezondheid dan in de andere grote (post-)industrielanden. “En de kosten blijven sneller stijgen dan de inkomsten”, onderstreept de privé-organisatie Commonwealth Fund Foundation.

VS op negentiende plaats
Op een quoteringssysteem van 100 punten, waarbij 37 categorieën in rekening worden genomen (zoals toegang tot en kwaliteit van de zorg), komen de VS aan 65 punten. Dat zijn er twee minder dan in 2006. Onder de geïndustrialiseerde landen belanden de VS op een 19de plaats als het gaat om het voorkomen van vroegtijdige overlijdens die te wijten zijn aan hartfalen.

Zoals in Frankrijk
Tot 101.000 mensen minder zouden in de VS vroegtijdig sterven als het land een gelijkwaardige sterftegraad had als die van Frankrijk of Japan.

Langer wachten op arts
In 2007 waren 75 miljoen Amerikanen die tot de actieve bevolking behoren, niet of onvoldoende verzekerd. In 2003 waren dat er nog 61 miljoen, aldus het rapport.Ook de tijd om een afspraak te maken bij de arts stijgt. Vorig jaar kon minder dan de helft van de volwassenen met een gezondheidsprobleem snel een afspraak versieren.

(belga/vsv)

http://www.gvhv.be/nl/wordpress/

17:55 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheidszorg |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.