18-10-08

'Gezondheidsraad heeft banden met medicijnindustie'

NU.nl. 18 oktober 2008 13:21

HILVERSUM - De Gezondheidsraad, een zeer gezaghebbend orgaan dat de minister van Volksgezondheid adviseert, heeft banden met de farmaceutische industrie.

Dat stelt de redactie van het televisieprogramma Zembla in een uitzending over de invoering van het vaccin tegen baarmoederhalskanker. Het programma wordt zondagavond uitgezonden.

De overheid heeft, op basis van de adviezen van de Gezondheidsraad, besloten het vaccin per 1 januari 2009 op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent dat alle Nederlandse meisjes van 12 jaar het gratis krijgen aangeboden.

Volgens Zembla zaten in de adviescommissie van de raad diverse wetenschappers die banden onderhouden met de fabrikanten van het vaccin. Zo krijgen ze bijvoorbeeld geld voor onderzoek.

Wetenschappers

Voorzitter van de commissie, prof. J. van der Noordaa bevestigt in de uitzending de connecties. Maar hij stelt dat de commissieleden stuk voor stuk integere wetenschappers zijn, die onpartijdig hun oordeel kunnen vellen.

Volgens Zembla heeft de commissie de leden die betrokken zijn bij de medicijnfabrikanten wel gewoon laten meepraten tijdens de vergaderingen van de commissie. Bij het opstellen van het eindrapport zijn ze opgevoerd als adviseur, zodat ze officieel geen stemrecht hadden. Een van de betreffende commissieleden zou tegenover Zembla hebben verklaard dat zijn inbreng toch even groot was, ook al was hij slechts adviseur.

De minister kan adviezen van de Gezondheidsraad naast zich neer leggen. In de praktijk gebeurt dit weinig.

14:35 Gepost door Jan Boeykens in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

'Meer controle in zorg '
Telegraaf zo 02 nov 2008, 22:05 | 21 reacties

Van onze parlementaire redactie

Veel doden door fouten apparatuur
Jaarlijks doen zich door...

Den Haag - Gemeenten en provincies moeten meer te zeggen krijgen over ziekenhuizen en thuiszorginstellingen binnen hun grenzen.
De PvdA zal dat deze week voorstellen aan minister Klink (Volksgezondheid) in reactie op excessen, zoals in de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord. ,,Gewone burgers hebben na de grote fusies in de zorg niks meer te vertellen. De raden van bestuur en commissarissen beslissen alles en ze worden onvoldoende ter verantwoording geroepen als het mis gaat’’, zegt PvdA-Kamerlid Van der Veen.
Hij wil dat provincies en gemeenten namens hun burgers de bestuurders op het matje kunnen roepen.
Van der Veen vindt dat op veel meer terreinen de gezondheidszorg aan de burger moet worden teruggegeven. De kwaliteit van ziekenhuizen en huisartsenposten holt volgens hem achteruit. ,,De gezondheidszorg functioneert niet goed’’, stelt het Kamerlid.

Gepost door: JaapjeJaap | 03-11-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.