04-09-09

medicijnfabrikanten manipuleren de media

Hoe medicijnfabrikanten de media manipuleren

Medicijnfabrikanten spannen de media voor hun karretje om zoveel mogelijk pillen te verkopen. Journalisten prikken te weinig door hun campagnes heen en werken zo (onbedoeld) aan de praktijken mee. Dat tonen wij aan in de uitzending van vanavond.

Farmaceuten mogen geen reclame maken voor geneesmiddelen die alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn. Ze lanceren daarom regelmatig campagnes die gericht zijn op de medische kwaal zelf, bijvoorbeeld erectieproblemen, schimmelnagels en maagzuur. In de campagnes zit vaak het advies verstopt om met dergelijke klachten naar de huisarts te gaan. Die kan dan specifieke medicijnen voorschrijven.

TROS Radar heeft zelf een campagne verzonnen over winderigheid om aan te tonen hoe gemakkelijk de media persberichten overnemen. Onderdeel van de campagne waren de resultaten van een onderzoek dat daadwerkelijk is uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS NIPO. Het bureau concludeerde dat één op de vier Nederlanders last had van winderigheid. Veel media, waaronder het ANP, namen de conclusies over.

Op een speciaal hiervoor in het leven geroepen website, www.hetluchtop.nl, konden mensen terecht voor meer informatie. De site is nog steeds in de lucht.

Vanavond in Radar ziet u het volledige verhaal in een speciale uitzending over symptoomreclame en hypeziektes.

11:29 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: medicijnfabrikanten media |  Facebook |

Commentaren

Reacties Geschreven door Dees op 31-08-09 12:34

En hiermee bewijst Radar nog sterker dat ze aan stemmingmakerij doen. Ze maken een programma over iets dat helemaal geen item is en weer wordt de farmaceutische industrie erbij betrokken (omdat dat zo'n dankbaar slachtoffer is). Als je ontkent dat erectieproblemen en brandend maagzuur een serieus probleem is, heb je er vast nog nooit mee te maken gehad. Zielig, redactie van Radar, heel erg zielig...


Geschreven door Ben op 31-08-09 12:57

Eindelijk, het heeft lang geduurd voordat ook RADAR kritisch naar de praktijken van de farmaceutische industrie kijkt. Nu nog aandacht aan de valse onderzoeksrapporten die farma naar de media stuurt en dan zien we duidelijk dat het om het geld gaat en alleen om het geld!!


Geschreven door Johan op 31-08-09 13:09

Daar zijn we mooi ingestonken


Geschreven door eric op 31-08-09 13:47

Complimenten voor de redactie van Radar die hiermee een dubbel taboe doorbreekt, namelijk 1. de rol van de Media eens kritisch aan te pakken en 2. De Rol van de Farmaceuten eens aan te pakken. Wie de gecreerde Hypes rondom de Mexicaanse Griep en het HPV Virus eens analyseert ziet hoe de Medische Maffia , aangevoerd door types als Ab Osterhaus , hand in hand met hun Mediavrienden ons als bevolking trakteren op hun ongewenste sluipreclames en vooral de oplossingen, hun door de overheid betaalde pillen en injecties. Ga zo door Antoinette, jij bent onze Jeanne d''Arc, die ten strijde trekt tegen het onrecht van deze machtsbeluste medische kliek ! na de woekerpolssen nu de SPONSORPILLEN !

Meer informatie op www.vrijemedia.blogspot.com


Geschreven door Noname op 31-08-09 14:31

Dit kan echt niet! Nu gaat dit pulpprogramma echt haar boekje te buiten! Het is toch te grijs voor woorden dat deze manier van journalistiek mag! Het is toch vreselijk dat ze erectiestoornissen of brandend maagzuur gemakshalve gelijkschakeld met winderigheid. Wees blij dat de hedendaagse patient eerlijke en betekenisvolle informatie kan vinden op het internet op sites die ( weliswaar van de farmaindustrie zijn) volledig gecontroleerd zijn! Op deze sites treft men nuttige informatie aan die de patient verder kan helpen!


Geschreven door Bertus op 31-08-09 15:53

Waaorom wordt mijn reactie niet geplaatst? of is de waarheid een schaamte voor Tros radar?


Geschreven door Vereniging op 31-08-09 17:20

Onze complimenten aan Radar.


Geschreven door Sjaak op 31-08-09 17:23

Weer een trieste eenzijdige belichting, leve de pharma!


Geschreven door Jaap op 31-08-09 17:25

Het lijkt heel dapper dat RADAR de media mede de schuld geeft maar ook zij zullen niet vrij zijn van de manipulatie door de industrie. Wat te denken van het bericht van pas geleden over dat medicijn dat zo goed is tegen hersenbloeding. Dat soort berichten daar gaat het om en die zijn er bij RADAR ook geweest in het verleden en ze zullen er altijd blijven. Het zou trouwens beter zijn als het huidige ziektekostenstelsel een sflink aan de kaak gesteld werd dat zet meer zoden aan de dijk voor de burgers.


Geschreven door eric op 31-08-09 20:23

Hoe zit het nu met de griepprik van afgelopen jaar, is deze daadwerkelijk bewust verontreinigd met 2 stammen van de vogelgriep?

en de mexicaanse griep er word enorm gerommeld met die vaccins, waarom is er voor 700 miljoen aan nutteloze vaccins besteld door minister klink, waardoor wij nu 120 euro per jaar extra aan zorgpremie mogen gaan ophoesten..

het is een zeer vies spel dit!!

Gepost door: JaapjeJaap | 04-09-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.