06-11-15

Rechten van Patiënten bestaan niet

patient.jpg

Sedert 2002 beschikt België over een zogenaamde wet betreffende de rechten van de patiënt.

Deze wet zou zogezegd de relatie tussen de patiënt en de beroepsbeoefenaar regelen en bedoeld zijn 'om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren'.

De wet zegt dat de persoon die meent dat een beroepsbeoefenaar één van zijn patiëntenrechten niet gerespecteerd heeft en daarover zijn ontevredenheid of frustratie te kennen geeft, zich tot de ombudsdienst van het betrokken ziekenhuis of zich tot de federale ombudsdienst “Rechten van de patiënt” kan wenden (indien het gaat om een beroepsbeoefenaar buiten een ziekenhuis).

In de praktijk worden de klachten van de patiënten echter niet behandeld en de ombudsdiensten van de ziekenhuizen werken, in geval van betwistingen, samen met incasso-bureau's zoals het destijds in opspraak gekomen Modero.

Die incassobureau's hebben maar een doel: De patiënten met klachten op alle mogelijke manieren onder druk zetten (brieven, aangetekende brieven, aanmaningen, in gebreke stellingen en dagvaardingen waarin gedreigd wordt met bijkomende gerechtskosten die tot 330 euro kunnen oplopen.

Patiënten die zich een advocaat kunnen veroorloven en zich met hun zaak tot de vrederechter richten, maken over het algemeen geen kans omdat de incassobureau's een batterij van gespecialiseerde advocaten hebben die tot het uiterste gaan.

Het is ook algemeen geweten dat, behoudens enkele uitzonderingen, de Justitie uit corrupte rechters bestaat waarvan men geen onafhankelijke rechtsspraak moet verwachten.

In Nederland zijn er, in Amsterdam alleen al, 200.000 mensen die ontevreden zijn over de manier waarop hun klachten door ziekenhuizen en overheidsinstellingen worden behandeld en met een liberale regering die alle diensten wil privatiseren en mensen tot de laatste druppel wil uitpersen, zal de situatie alleen maar verslechteren.

 

17:57 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, Antwerpen, patiënt, rechten, ziekte | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.